Plotselinge agressie

De Bassethound is een doorgaans zeer goedmoedige hond, plotselinge agressie past niet bij het ras!

De Bassethound is een doorgaans zeer goedmoedige hond, plotselinge agressie past niet bij het ras!

Zeer regelmatig worden wij geconfronteerd met ouder wordende bassets die moeten worden herplaatst omdat ze agressief gedrag laten zien.  Meestal begrijpen de baasjes daar helemaal niets van omdat de hond voorheen een goedsul was en nooit enig spoor van agressie toonde.
Vaak kiest men ervoor om de hond te herplaatsen, maar nog vaker wordt besloten hem in te laten slapen.

En dat is in veel gevallen echt helemaal niet nodig, want inmiddels weten wij uit ervaring dat er meestal een goede reden is waarom de hond plotseling dit voor hem vreemde gedrag laat zien: hij heeft pijn!

Spondylose (arthrose van de ruggenwervels) is een veel voorkomende kwaal in het ras (lange ruggen) en levert de hond hevige pijn op, veroorzaakt door de ontstekingen in het ruggenmerg.  Bijna altijd is dit een langzaam proces waardoor ander gedrag er insluipt en u als baasje heeft dit meestal niet in de gaten totdat uw hond plotseling fel uitvalt.

Kijk daarom goed naar uw hond.  Verandert zijn gedrag, is hij bijv. prikkelbaar, loopt hij wat moeilijker, kan hij wat minder goed in en uit de mand komen of heeft hij moeite met plassen?  Dit zijn niet altijd ouderdomskwaaltjes!
Consulteer uw dierenarts en zet de hond in overleg met hem op pijnmedicatie.  Reageert hij daar goed op en blijft het agressieve gedrag achterwege, dan weet u de reden van zijn eerdere gedrag.
Meer informatie in dit artikel.

Stichting Jacob's Ark
© 2012 - 2022

Deel deze pagina