Gastgezin zijn, wat houdt dat nou eigenlijk in?

Laten we beginnen te zeggen dat gastgezin zijn enorm dankbaar en vooral ook belangrijk, onmisbaar werk is. Zonder gastgezinnen zouden veel hulporganisaties met de handen in het haar zitten en een groot aantal honden zou niet gered kunnen worden uit de vaak afschuwelijke omstandigheden waarin ze verkeren. Natuurlijk geldt dat ook voor onze stichting.

Bassets zijn honden die absoluut niet geschikt zijn om in een kennel te leven en die een verblijf in een asiel dan ook als traumatisch ervaren. Het zijn echte meutehonden die zich bij gebrek aan een soortgenoot gaan richten op de mens. Alleen in een hok is dan ook de grootste nachtmerrie van een Basset.

Sommige van deze honden hebben nog nooit een huis vanbinnen gezien, weten helemaal niet wat warmte en veiligheid is, en hebben nog nooit mogen ervaren hoe het voelt om gewenst en welkom te zijn.
En toch zijn er mensen die deze honden in huis nemen en hen begeleiden op de weg naar herstel, naar een hondenleven dat de moeite waard is. Zij bieden de honden structuur, de honden worden zindelijk gemaakt indien ze dat niet zijn en leren hoe ze zich moeten gedragen in huis en tijdens het wandelen aan de riem. Ze krijgen (op kosten van de stichting) alle noodzakelijke medische verzorging.
Het gastgezin speelt dus een cruciale rol in het nieuwe leven van deze honden en men is er getuige van hoe zo’n dier opbloeit en weer vertrouwen krijgt in de mensheid.

Daarnaast heeft het gastgezin nog een heel belangrijke taak. Het kan ons - de stichting - namelijk een duidelijk beeld geven over het karakter van de hond en de dingen die hij echt nodig heeft.
Bij een duo in opvang wordt bekeken of ze echt bij elkaar moeten blijven of dat het juist beter is dat de 2 honden apart van elkaar maar wel bij een andere hond geplaatst worden.

Aan de hand van de informatie die wij van het gastgezin krijgen wordt een profiel gemaakt waaraan het nieuwe permanente thuis van de hond moet voldoen, zodat we er zo goed als zeker van kunnen zijn dat de hond goed terechtkomt.

Uiteraard is er een goede begeleiding van de gastgezinnen vanuit de stichting. Die staat 24 uur per dag klaar mochten er problemen en/of vragen zijn. En indien het niet goed klikt tussen de eventueel aanwezige eigen hond en de opvanghond, dan zorgt de stichting ervoor dat de laatste zo snel mogelijk elders opvang vindt. De eigen honden mogen tenslotte nooit en op geen enkele manier de dupe worden van de komst van de gast.

Zelf zijn wij - het bestuur van de stichting - ook gastgezin en we hebben al menig basset (en honden van andere rassen) zien komen en gaan.
Natuurlijk is het verdrietig als de dag aanbreekt waarop de hond naar zijn nieuwe thuis vertrekt. Maar de wetenschap dat hij, mede door onze inzet, een prachtig nieuw leven tegemoet gaat is voor ons voldoende om over dat obstakel heen te stappen. Daarnaast wacht de volgende hond alweer op een veilig en warm plekje in ons huis want er verkeren ontstellend veel honden in grote nood!

Telkens opnieuw is het hartverwarmend om te zien hoe zo’n dier, na alles wat hij heeft meegemaakt, zich toch weer openstelt voor jou als mens, je weer vol vertrouwen aankijkt met die grote bruine kijkers en zich ’s-avonds lekker tegen je been aan vlijt voor een knuffel, die hij in veel gevallen nog nooit heeft gehad of al heel lang heeft moeten missen.

Om de honden te kunnen blijven helpen hebben wij mensen nodig die hun huis en hart open willen stellen voor een hond die op weg is naar een nieuw en veel beter leven.
Er is een groot tekort aan gastgezinnen. Mensen zijn vaak bang dat ze zich te veel aan het dier gaan hechten en het niet meer kunnen laten gaan. En ja, natuurlijk komt het wel eens voor dat er meteen een klik is tussen de hond en het gastgezin, waardoor hij daar zijn nieuwe thuis vindt. Maar veel vaker ontdek je dat het zien opbloeien van de hond, getuige zijn van zijn herstel, zo mooi en dankbaar is, dat je dat ook aan een volgende hond wil geven. En de altijd aanwezige realiteit is nu eenmaal dat je ze niet allemaal kunt houden.

Mensen die meer willen weten/interesse hebben om gastgezin te worden, kunnen geheel vrijblijvend contact met ons opnemen

Stichting Jacob's Ark
© 2012 - 2024

Deel deze pagina