Zoekt u een herplaatser?

Bezint eer ge begint!

Bezint eer ge begint!

U heeft besloten dat er een hond moet komen. En u heeft ook besloten dat dat een hond moet worden die op zoek is naar een nieuw thuis. Dan bent u bij ons aan het goede adres.

De honden die via onze bemiddeling worden geplaatst zijn afkomstig uit de meest uiteenlopende situaties. Het kan gaan om een relatiebreuk, ziekte, verhuizing, maar ook om honden die al in een asiel verbleven. En allemaal hebben ze maar aan één ding behoefte: een plek waar ze welkom zijn, waar van ze gehouden wordt en waar ze oud mogen worden.

Als u op het internet gaat zoeken, dan zult u op diverse fora de meest wilde verhalen over herplaatsers vinden: ze zijn onzindelijk, ze zijn agressief, ze kunnen nooit meer wennen enz. enz. Wij kunnen u echter vertellen dat de meeste van deze verhalen absoluut niet kloppen. En dat zeggen we niet zomaar, dat zeggen we uit eigen ondervinding. Elk van ons heeft een aantal van deze honden in huis, afgestaan of achtergelaten om verschillende redenen. En wij kunnen u ook vertellen dat er met geen van deze honden iets raars aan de hand is!

Zonder te generaliseren, kunnen we toch wel stellen dat het (wan)gedrag van een hond bijna altijd gekoppeld kan worden aan de woon- en leefsituatie van die hond. Schaft u een basset aan, dan behoort u te weten dat dit een hond is die niet graag alleen wil zijn, het is van nature immers een meutehond. Natuurlijk zijn er bassets die alleen kunnen zijn of zelfs hele dagen alleen gelaten worden. In die gevallen is over het algemeen het alleen blijven de hond als pup aangeleerd, maar dan nog: geef de hond de keuze en wij garanderen u dat hij nooit meer alleen wil zijn. Natuurlijk is het wel zo dat u boodschappen kunt doen, een bezoek aan de dokter kunt brengen of een dagdeel kunt winkelen terwijl de hond alleen thuis blijft, maar als de hond nog maar net bij u in huis is zult u - net als dat met een pup het geval is - voldoende tijd en aandacht aan de hond moeten kunnen besteden om hem dingen zoals alleen blijven te leren, om hem te leren het vertrouwen te hebben dat u altijd weer bij hem terugkomt.

U moet zich dus verdiepen in de eigenschappen van het ras als u van plan bent om zo'n hond aan te schaffen, daarmee is 75% van het pleit al gewonnen. En als u dan ook nog eens besluit dat het een herplaatser moet worden, dan moet u zeker weten dat u over één ding met name beschikt: geduld. We zeiden het hierboven al, de honden zijn afkomstig uit de meest uiteenlopende situaties. Sommige honden zijn altijd geliefd en goed verzorgd geweest, andere zijn altijd aan hun lot overgelaten. Maar uit welke situatie dan ook afkomstig, de hond die bij u in huis komt zal tijd nodig hebben om zichzelf te worden, om de dingen uit zijn verleden te verwerken en een plekje te kunnen geven. En u dient dat te respecteren.

Dat betekent niet dat de hond overal zijn zin in krijgt omdat hij zo zielig was. Nee, juist deze honden zijn in verwarring en hebben behoefte aan iemand die de leiding heeft waardoor de hond zich veilig kan voelen. Een roedelleider dus. En u moet echt niet verwachten dat de hond na een week helemaal gewend is. Ook al is het aan de buitenkant niet duidelijk waarneembaar, hij zal daar echt meer tijd voor nodig hebben. Sommige honden zitten meteen goed in hun vel, maar in het algemeen kunnen we stellen dat een herplaatser 6 maanden nodig heeft voordat u de hond ziet die hij in werkelijkheid is.

Neemt u vooral goed de Checklist Adoptie door en lees ook dit zeer interessante artikel, zet verwachtingspatronen opzij!

Mede omdat wij zo goed weten hoe het werkt, is het voor u erg belangrijk om te weten dat wij altijd op de achtergrond aanwezig zijn, dat u altijd een beroep op ons kunt doen als u vragen heeft of als u niet goed raad weet, maar ook als u ons een leuk en positief verhaal over de hond wilt vertellen. Het is dus beslist niet zo dat ons werk stopt nadat u de nieuwe eigenaar van de hond geworden bent. In tegendeel, júist dan zijn wij er.

Heeft u na het bovenstaande nog vragen? Neemt u dan geheel vrijblijvend contact met ons op. Is het u allemaal duidelijk en heeft u zich goed voorbereid op de komst van een herplaatser? Vult u dan het Aanmeldingsformulier Adopteren in; nadat wij dit ontvangen hebben nemen wij telefonisch contact met u op.

Stichting Jacob's Ark
© 2012 - 2024

Deel deze pagina