Wanneer u zich bij ons aanmeldt voor de adoptie van een basset, dan vult u een aanmeldingsformulier in. En in dit formulier vragen wij u aan te geven waarom u juist voor dit ras kiest.
Niet zelden lezen wij dan dat voor een basset gekozen wordt omdat het rustige honden zijn, die ook nog eens lief voor kinderen zijn.
Eigenlijk zijn we dan altijd toch weer enigszins verbaasd. Want hoewel de basset een goedmoedige hond is, is hij absoluut niet per definitie rustig of lief voor kinderen.
Het is een hardnekkig en wijdverbreid misverstand dat bassets min of meer door het leven gaan als kleedjes voor de open haard. Niks is minder waar! Bassets zijn zeer energieke honden met een enorm uithoudingsvermogen, die niets liever doen dan tijdens lange wandelingen achter hun neus aanlopen. Goede dagelijkse wandelingen zijn dan ook een vereiste, en niet zelden zal dat aangelijnd moeten gebeuren omdat de hond stokdoof voor elk geroep van zijn baasje is als hij eenmaal een spoor opgepikt heeft. Daarnaast is wat wij onder 'luisteren' verstaan toch al niet een van de aangeboren eigenschappen van het ras. Een basset die niet verder komt dan het veldje voor de deur 'omdat ze liever lui dan moe zijn' is geen gelukkige basset, dat durven wij zonder schromen te stellen.
En dan het begrip 'lief voor kinderen'.
Een basset is niks meer of minder dan een hond. Weliswaar van een goedmoedig ras
(en helaas zijn daarop tegenwoordig al de nodige uitzonderingen), maar te allen tijde een hond!
Een van de voornaamste redenen waarom ze het huis uit moeten is júist vanwege de
kinderen, die in veel gevallen niet geleerd hebben wat de correcte manier van omgang met een hond is, en uiteraard wordt de hond – ook die hele lieve, leuke en kindvriendelijke basset – daarvan bijna altijd de dupe en moet hij het veld ruimen.
Wilt u dus een hond en zijn er jonge kinderen in het gezin, dan zult u uw kinderen moeten leren hoe er op een correcte manier met de hond omgegaan moet worden. Da’s logisch zult u misschien
zeggen, maar helaas blijkt maar al te vaak dat deze logica door velen niet begrepen wordt.
Een ander heel belangrijk punt dat wij graag nog maar
eens onder de aandacht brengen is het feit dat bassets niet of heel moeilijk alleen kunnen zijn.
Bassets zijn meutehonden, en daarom
het gelukkigst als zij in het gezelschap van een andere hond verkeren, zeker als die andere hond ook nog eens een basset is. De basset spreekt een geheel eigen taal, die door honden van andere rassen vaak niet goed begrepen wordt.
Als wij een adoptiekandidaat vertellen dat de hond echt het gezelschap van een maatje nodig heeft, is de reactie vaak 'mijn zus (buurvrouw, kennis) heeft
er een en die kan wel goed alleen blijven'.
Meestal zijn dat dan bassets die als pup zijn aangeschaft en die het alleen blijven
van jongs af aan geleerd hebben. Maar niet zelden wordt er later een basset bij genomen, en horen wij hoeveel leuker de eerste hond nu is, hoeveel beter hij in zijn vel lijkt te zitten, dit natuurlijk ook tot groot genoegen van de baasjes.
Uiteraard zijn er altijd uitzonderingen op de regel, de bassets die inderdaad liever lui dan moe zijn en geen stap buiten de tuin willen zetten, of de bassets die het minder fijne gedrag van de
kinderen eindeloos tolereren, de basset die het liefst op zichzelf is...
Echter, daarvan kan nooit klakkeloos worden uitgegaan en het kan zeker niet als eigenschap van een geweldig en
nergens mee te vergelijken ras worden gesteld!
Wij adviseren u graag over het ras, de omgang met kinderen en de aanschaf van een herplaatser in het algemeen. U kunt daartoe altijd contact met ons opnemen.
Stichting Jacob's Ark
© 2012 - 2022